Wat is het verschil tussen UI en UX design? De 3 belangrijkste verschillen

Voor een organisatie kunnen zowel UI design als UX design zeer interessant zijn, maar wat is nu het verschil tussen UX en UI? Deze twee vormen van design hebben veel van elkaar weg, maar er zijn ook grote verschillen. Je kunt de termen UX design en UI design daarom niet zomaar over één kam scheren. Toch zijn er nog ontzettend veel mensen die het verschil tussen de twee begrippen niet goed kennen.

Hoewel ze beide onder ‘webdesign’ vallen, zijn gebruikerservaring/user experience (UX) en gebruikersinterface/user interface (UI) twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden, ondanks hun verschillende doeleinden en definities. De user experience betekenis is toch echt anders dan de gebruikersinterface betekenis. Voor beginnende ontwerpers en ondernemers is een goed begrip van deze verschillen van essentieel belang. Wanneer het verschil duidelijk is, weet bijvoorbeeld je of je een UI- of juist een UX designer nodig hebt.

Ben je benieuwd wat precies de verschillen tussen UX en UI zijn? In dit artikel hebben we de drie belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

1. Analyseren en designen

UX staat voor User Experience, UI staat voor User Interface. Een UX designer houdt zich dus voornamelijk bezig met de totale gebruikerservaring. Bij UX design kijkt men echt naar het grotere plaatje, bijvoorbeeld naar de complete customer journey. Hier komt ook veel analytisch werk bij kijken. Bij UX design wordt er bijvoorbeeld onderzocht op welke pagina’s binnen je website er veel potentiële klanten zijn die afhaken? De UI designer houdt zich daarentegen vooral bezig met het ontwerpen van de voorkant van een website of applicatie. Je kunt dus ook wel stellen dat UI design wat minder breed is. Echter, een UX designer is vaak niet in staat om ook aanpassingen in het ‘interieur’ aan te brengen. Er is een wezenlijk verschil tussen de twee.

2. Bij UX design speelt ook de techniek een grote rol

Een UI designer houdt zich voornamelijk bezig met grafisch ontwerp. Het is belangrijk dat de User Interface er aantrekkelijk uitziet en overzichtelijk is. Bij UX design speelt grafisch design een minder grote rol dan bij UI design, en is techniek juist belangrijker. Een UX designer zal bijvoorbeeld nagaan hoe een button tot een hoger conversiepercentage leidt. Een UX designer zal zich daarnaast bezighouden met het functioneren van de website. De look van de gebruikersinterface speelt voor een UX designer dus een minder grote rol dan voor de UI designer. Een UX ontwikkelaar kijkt vooral naar wat werkt. Bij Okaia designen we UX UI allebei!

3. De UX designer zal eerder nieuwe features implementeren

Omdat een UX designer naar de algemene user experience kijkt, zal deze ook eerder nieuwe features implementeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van een contactformulier of de mogelijkheid om een recensie achter te laten. Dat zijn features die de gebruikerservaring kunnen verbeteren, maar ze hebben minder invloed op de look van je website. Een UX designer houdt zich hier dus niet mee bezig. Wanneer een UX designer aanpassingen doorvoert, dan moeten er vaak wel wijzigingen in de interface worden aangebracht.

UI design en UX design gaan hand in hand

Alhoewel het beide verschillende disciplines zijn, werken UI UX wel hand in hand. Wanneer een UX specialist ziet dat een pagina aandacht nodig heeft, dan worden er mogelijk ook wijzigingen aangebracht in de User Interface. Dat betekent dat in dat gevalook de UI designer aan de slag moet. UX and UI zijn zeer belangrijk voor de gebruikservaring. Daarom kun je deze twee zaken ook niet helemaal los van elkaar zien. Het komt ook wel voor dat een specialist zich bezighoudt met zowel UI- als UX design. Daarvoor moet een specialist ervaring hebben met grafisch design, maar ook beschikken over voldoende technische kennis.

Hoe gaat de UX designer te werk?

Nu je de grootste verschillen tussen UX en UI kent, lichten we UX design graag nog wat beter toe. Een UX designer begint vaak met het uitvoeren van analyses. Een website kan bijvoorbeeld heel goed geanalyseerd worden door middel van Google Analytics. Zo kan men goed zien welke stappen een potentiële klant doorloopt en waar bezoekers afhaken. In het geval dat veel bezoekers afhaken, kan dit betekenen dat iets onduidelijk is of dat er sprake is van een technische fout. Zodra er vermoedens zijn van wat het probleem veroorzaakt, worden er veranderingen aangebracht. Men neemt dan niet meteen aan dat het probleem ook echt opgelost is, dat wordt eerst uitvoerig getest. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene helft van de bezoekers een andere pagina te laten zien dan de andere helft. Blijkt dat de nieuwe pagina inderdaad meer succes heeft? Dan wordt de wijziging doorgevoerd.

Hoe gaat een UI designer te werk?

Een UI designer houdt zich echt bezig met de looks van bijvoorbeeld een website of applicatie. De designer moet daarom ook behoorlijk creatief zijn en goed uit de voeten kunnen met grafische programma’s. De UI designer kan bijvoorbeeld animaties creëren, maar ook buttons, headers en nog veel meer. Wanneer de UX specialist opmerkt dat een onderdeel van de User Interface te veel afleidt, kan een UI designer hiermee aan de slag gaan. Dat is ook weer een voorbeeld van hoe beide disciplines hand in hand gaan in web design.

Voor beide disciplines schakel je het best een specialist in

Het optimaliseren van UX design, het ontwerpen van een goede user interface en een responsive website zijn taken die je het best aan een specialist kunt overlaten. Het is namelijk zeer specialistisch werk en verkeerde aanpassingen kunnen ook averechts werken. Belangrijk is dat je applicatie of website te allen tijde goed blijft werken. Schakel je een UX designer in, dan kan dit echt een groot verschil maken. Een verbeterde gebruikservaring leidt vaak tot een betere conversie en ook tot betere recensies.

Wij helpen je graag bij het optimaliseren

Ben jij op zoek naar een online specialist om met je mee te denken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben als digital agency namelijk een team van specialisten die goed op elkaar kunnen inspelen. Daardoor kunnen we zowel de algemene user experience als de UI voor je optimaliseren. Wij hebben veel ervaring met branding en design. Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en schakel eventueel een UX designer in, zodat we de mogelijkheden met je door kunnen nemen. Wij kunnen je op tal van verschillende manieren van dienst zijn als de UX design van jouw website of applicatie verbetering kan gebruiken.